Petro Vaselo, vinuri romanesti, cu maiestrie italiana

Comuna Recas din judetul Timis are un sat care se numeste Petrovaselo, derivat de la denumirea sarbeasca Petrova Selo (aici sunt comunitati de sarbi). Si tot aici, pentru ca solul este unul propice viticulturii, fondatorul casei de vinuri despre care va vorbim azi a dat o sonoritate italiana podgoriei de la Petrovaselo, denumind vinurile simplu: Petro Vaselo!

Am incercat asadar clasa Young, basic: ALB de Petro Vaselo – un vin alb perfect, usor fructat, sec, dar fara a te obosi, este un vin alb de cursa lunga. La fel si cu ROSU de Petro Vaselo: un vin rosu sec, care merge de minune si la paste, si la vita, chiar si la mancaruri romanesti, atat este de versatil. NEGRU de Petro Vaselo este un vin rosu inchis, cu niste arome mai profunde, de vechi, de mure, de coacaze, care se preteaza, am zice noi, mai repede ca desert. In fine si ROSE de Petro Vaselo este un vin echilibrat, merge alaturi de peste afumat, scrumbie la gratar, sigur, foarte bine racit.

Dar experienta cea mai tare a fost cu clasa superioara, Daring se numeste, care contine tot patru tipuri de vin: trei rosii si unul alb, Ovas, Otarnita, Maletine si Melgis. Marturisesc ca toate sunt bune, dar Ovas si Otarnita sunt impecabile, perfectiunea in materie de vin rosu… asa ceva doar la Ripasso de Valpolicella sau la Cote du Rhone am mai intalnit!

Deci: Ovas de Petro Vaselo este un vin rosu sec, atat de fin incat parca visezi ca bei catifea… niciun gust care sa te opreasca, o prezenta de lord englez, un gentleman de soi, un nobil, un „sir” veritabil, un diplomat.

Iar Otarnita de Petro Vaselo este o fata tanara, pasionala, o aventura ad-hoc, neplanificata, fara restrictii, ca o decapotabila rosie sport, ultrarapida. Otarnita este un vin energic, de cursa lunga, exploziv, mai apatos decat Ovas, mai limpede, tine de sete si niciodata nu este prea mult!