Ce mâncau strămoșii noștri, geto-dacii? Ce mâncare este 100% românească, cu ingrediente autohtone? Idei de gătit oaie
Ei bine, nu sarmale cu mămăligă, nu cartofi prăjiți în ulei de floarea soarelui, și nici fasole cu ciolan! Dacă vreți să mâncați o mâncare cu adevărat românească, trebuie să știți că roșiile, porumbul, fasolea sau cartoful nu existau pe teritoriul țării noastre acum 2000 de ani, ci au fost aduse în Europa după anul 1492!
Deci, dacă sunteți patrioți, de 1 Decembrie alegeți altceva decât sarmale cu mămăligă sau fasole cu ciolan! O rețetă autentic românească, din spațiul mioritic carpato-danubiano-pontic, este oaia cu varză! Păi dacă promovăm atât balada Miorița și alte doine pastorale românești, de ce nu socotim ca și carne națională carnea de oaie? Iar ca legume – ceapa și varza, care erau cele mai răspândite și consumate vegetale în spațiul dacic acum două milenii.
Așadar, o rețetă ușoară și sănătoasă, căreia nu trebuie să-i atribuim idei preconcepute de mirosuri sau izuri, este carnea de oaie cu varză murată sau proaspătă! Se călesc câteva cepe în seu de oaie, apoi se adaugă varza proaspătă sau preferabil murată, tăiată fâșii mai mari, nu fideluță! Tot când adăugați varza spre fierbere, adăugați și carnea de oaie, tăiată cubulețe. Fierbeți la foc mic și nu mai adăugați absolut nimic în afară de sare! Nici piper, nici dafin, nici roșii, nici chimen, nimic! Va ieși ceva extraordinar, cu doar 4 ingrediente (oaie, varză, ceapă, sare), o rețetă ciobănească, neaoșă! Merge de minune alături de ceapă roșie sau un ardei iute verde (deși ardeiul nu respectă autenticitatea rețetei, întrucât a fost adus din Lumea Nouă!) și un pahar de vin roșu demisec.
Un detaliu foarte important este acela că oaia cu varză se mănâncă întotdeauna FIERBINTE și fără multe discuții în timpul mesei, pentru a nu se răci!

