Ce vin merge la pește cel mai bine?

Ce vin merge la pește cel mai bine? Cu siguranță un vin alb, sec sau demisec! Cel mult un vin roze poate completa gama de vinuri ce pot fi asociate mâncărurilor pe bază de pește sau fructe de mare.

Vinul alb este cel mai potrivit și dacă mâncăm un pește românesc de baltă sau de ape curgătoare, dar și dacă savurăm un pește oceanic, mai fin, sau fructe de mare.

Acum se pune problema ce vin alb este cel mai adecvat fiecărui tip de preparat?

  • Pentru o saramură de crap, un borș de caras sau un storceag de cegă sau păstrugă, de exemplu, un dry muscat, un sauvignon blanc sau un aligote de Dobrogea s-ar acompania perfect!
  • În cazul unui somn la grătar sau a unui păstrăv cu mămăligă și mujdei, o fetească albă, o fetească regală sau o șarbă de Vrancea ar fi mai nimerite. Ideea este ca pentru peștii de apă dulce (care au un gust mai pregnant decât cei oceanici) se pretează un vin mai puternic, mai „strong”, care să ne ajute în a avea o mai bună digestie, în a reduce starea de greu provenită de la grăsimea peștelui.
  • Dar la o scrumbie de Dunăre, fiind un pește foarte gras, ce vin merge cel mai bine? Un roze sec, răcit bine de tot, ținut un sfert de oră și la congelator înainte de servire, rece să se înfioare paharul!
  • La peștii de apă sărată, de pildă o doradă, un ton sau biban de mare, meniul trebuie completat cu chardonnay sau un riesling. Aceleași vinuri, mai ușoare, mai soft, le putem asocia și cu fructele de mare – scoici, caracatiță, calamar, sepie, creveți, etc. Aici, filosofia este că dacă peștele sau fructele de mare sunt mai ușoare, mai delicate decât peștii de apă dulce, atunci și vinul se impune a fi unul mai ușor, mai suav, care să poată fi băut și în zilele mai calde (când și meniul este unul mai slab caloric). Un alt argument este cel al sării: la peștele de apă sărată sau la fructele de mare care conțin sare, trebuie un vin mai diluat, mai apătos, care să ne ajute să „îndulcim” salinitatea sporită a cărnii oceanice.
Scroll to Top