Sari la conținut

Orice, cu sos Tarmush

Da, sosul Tarmush este invenţia noastră, a gurmanzilor-bucătari de la CeSăGătesc.ro ! Sosul Tarmush este o descoperire pe care am făcut-o dintr-o necesitate: voiam şi un sos extravagant, cu aspect soft, şi compatibil la orice fel de carne la grătar, dar care să se poată mânca fără să te obosească, fără să fie greu de preparat. Mai mult, căutam un sos pentru peşte atunci când nu vrei nici mujdei, nici saramură! Aşa a apărut sosul Tarmush!

De ce Tarmush? De la ingredientele sale de bază – tarhon şi muştar.

Cum se prepară? Se pune vin alb sec bun în tigaie cu boabe de muştar, la foc mediu, şi se lasă câteva minute. Apoi se adaugă câteva linguri de frunze de tarhon murat, se mai călesc un pic cu vinul şi boabele de muştar, apoi se opreşte focul şi imediat se adaugă iaurt de băut sau mai bine lapte covăsit. Opţional se poate stoarce o linguriţă de zeamă de lămâie.

La ce fel de mâncăruri se pretează acest sos select? Cam la orice fel de peşte la grătar: de apă sărată – lavraki, doradă, somon, la peşti de apă dulce – somn, crap fript, păstrăv, etc. Dar sosul Tarmush merge excelent şi alături de o vită în sânge, o carne de raţă sau gâscă, şi poate chiar şi lângă o coastă de purcel grăsuţ la grătar! Sosul Tarmush este deci un sos universal, sosul sosurilor…

Gustaţi! Cum este?

Vită cu sos Tarmush, sparanghel, broccoli şi portocală