Petro Vaselo, vinuri româneşti, cu măiestrie italiană

Comuna Recaş din judeţul Timiş are un sat care se numeşte Petrovaselo, derivat de la denumirea sârbească Petrova Selo (aici sunt comunităţi de sârbi). Şi tot aici, pentru că solul este unul propice viticulturii, fondatorul casei de vinuri despre care vă vorbim azi a dat o sonoritate italiană podgoriei de la Petrovaselo, denumind vinurile simplu: Petro Vaselo!

Am încercat aşadar clasa Young, basic: ALB de Petro Vaselo – un vin alb perfect, uşor fructat, sec, dar fără a te obosi, este un vin alb de cursă lungă. La fel şi cu ROSU de Petro Vaselo: un vin roşu sec, care merge de minune şi la paste, şi la vită, chiar şi la mâncăruri româneşti, atât este de versatil. NEGRU de Petro Vaselo este un vin roşu închis, cu nişte arome mai profunde, de vechi, de mure, de coacăze, care se pretează, am zice noi, mai repede ca desert. În fine şi ROSE de Petro Vaselo este un vin echilibrat, merge alături de peşte afumat, scrumbie la grătar, sigur, foarte bine răcit.

Dar experienţa cea mai tare a fost cu clasa superioară, Daring se numeşte, care conţine tot patru tipuri de vin: trei roşii şi unul alb, Ovaş, Otarniţa, Maletine şi Melgis. Mărturisesc că toate sunt bune, dar Ovaş şi mai ales Otarniţa sunt impecabile, perfecţiunea în materie de vin roşu… aşa ceva doar la Ripasso de Valpolicella sau la Cote du Rhone am mai întâlnit!

Deci: Ovaş de Petro Vaselo este un vin roşu sec, atât de fin încât parcă visezi că bei catifea… niciun gust care să te oprească, o prezenţă de lord englez, un gentleman de soi, un nobil, un „sir” veritabil, un diplomat.

Iar Otarniţa de Petro Vaselo este o fată tânără, pasională, o aventura ad-hoc, neplanificată, de care te îndrăgosteşti de la prima atingere, fără restricţii, ca o decapotabilă roşie sport, ultrarapidă. Otarniţa este un vin energic, de cursă lungă, exploziv, mai apătos decât Ovaş, mai limpede, ţine de sete şi niciodată nu este prea mult!

Scroll to Top