Sari la conținut

Salate mediteraneene uşoare – Horta, abelofasula şi baby zucchini

Să ai o salată uşoară, simplu de preparat şi foarte sănătoasă nu înseamnă nici cheltuială, nici cunoştinţe gastronomice remarcabile! Dacă vrei să mănânci un peşte la grătar şi vrei alături ceva care să ţină loc şi de garnitură, dar şi de salată (şi nici să nu îngraşe!) trebuie să cunoaşteţi întâi horta. Ce este horta? Horta este o salată grecească dar pe care o folosesc sub aceeaşi denumire şi albanezii sau alte popoare balcanice şi nu este altceva decât ştirul pe care bunicii noştri îl aruncau ca fiind o buruiană. Deci horta este ştirul de care sigur aţi auzit şi pe care grecii îl fierb pur şi simplu, fără nimic, îi scurg apa, apoi îi presară puţină sare, zeamă de lămâie şi apoi ulei de măsline, cu generozitate. Gustul este unul uşor, reconfortant, compatibil cam cu orice fel de peşte la grătar.

Interesant este însă faptul că, în lipsă de horta (ştir) puteţi prepara această salată şi din ştevie crudă sau spanac (pe care îl puteţi găsi gata fiert la borcan!) şi obţineţi acelaşi gust minunat! Fierbeţi frunzele de ştevie sau spanac, le scurgeţi, presăraţi sare, zeamă de lămâie după gust şi turnaţi din abundenţă un ulei de măsline bun, preferabil Costa d’Oro Integrale.

O altă legumă pe care o puteţi prepara la fel de uşor este abelofasula sau ampelofasula, o păstaie de fasole subţire şi lungă pe care grecii şi alte popoare din bazinul Mediteranei o asociază cu peştele fript sau fructele de mare.

În fine, o ultimă legumă ce ne-a atras atenţia este mini-dovlecelul sau baby zucchini pe care o puteţi prepara la fel ca în reţeta anterior amintită. Vă prezentăm în cele ce urmează modul de prezentare al legumelor acestora, atât de oportune lângă un biban de mare sau, ton la grătar, un somn sau un somon sau chiar lângă un păstrăv românesc…

Abelofasula / Ampelofasula, cu dovlecel şi ulei de măsline