Sari la conținut

Ce vin merge la paste cel mai bine?

Cu siguranţă un vin roşu sec, cel mult demisec! Ei bine dar orice vin roşu sec sau demisec se pretează a fi savurat alături de paste cu pretenţii precum malfatti, paccheri sau ravioli? Răspuns: NU!

Preferabil este să găsiţi un vin italian sau franţuzesc (atenţie, trebuie să cunoaşteţi zona geografică – DOC / DOCG de unde este vinul pentru că italienii şi francezii nu scriu pe sticlă dacă este dulce / sec / demisec, etc.)

Aşadar, un Chianti, un Valpolicella Ripasso sau Amarone din nordul Italiei – regiunea Veneto, dar şi un Sangiovese din Toscana sau un Cotes du Rhone franţuzesc sunt o idee excelentă! Dar dintre cele enumerate vă recomandăm cu cea mai mare căldură Ripasso de Valpolicella produs de Stefano Accordini sau de Lenotti.

Dar dacă nu avem cum să procurăm un vin italian sau franţuzesc, ci doar unul românesc? Este greu de găsit un vin roşu sec românesc ce se poate bea alături de paste; vinurile româneşti merg bine cam cu preparate româneşti – sarmale, cârnaţi, varză cu ciolan, etc. Şi totuşi există! Am descoperit din întâmplare o Băbească neagra foarte bună, produsă de Cramele Panciu, Vrancea. Este un vin care se ridică la nivelul celor italiene sau franţuzeşti, se sincronizeaza bine atât cu pastele cu sos rosu, cât şi cele cu sos alb, cu fructe de mare şi smântână.

La fel de bine poate fi reţinut ca un vin roşu românesc bun pentru paste şi „Rară Neagră de Purcari” . De asemenea recomandăm din toată inima şi vinul româno-italian (depinde cum îl privim) Otarniţa de Petro Vaselo.

Dumneavoastră ce vin roşu preferaţi la paste?