Vita in sange cu sos de muguri de brad

Este o reteta pe care noi am inventat-o! Stiti cum este? Nepamanteana! Pozele sunt prea putin pentru a afla gustul tainic pe care il dezvaluie aceasta combinatie…

Intai va trebuie o ceafa de vitel tanar, un pic grasuta, o puteti lua din Bucuresti de la Carmangeria Godac sub numele de „Florentine de manzat” sau de la carmangeriile turcesti, arabesti… in orice caz, trebuie sa fie un vitel chiar tanar, nu ceva batran care are carnea tare. De ce? Pentru ca fripturile trebuie sa le puneti direct pe tigaia incinsa, fara nici un pic de ulei, pe o tigaie de teflon foarte buna. Daca nu sunt suficient de fragede fripturile, nu se vor face, vor iesi niste „opinci”, niste cartoane necomestibile!

Alaturi, dar inainte de a prepara vita, trebuie sa faceti sosul de muguri de brad. Cum? Iata! Pentru 3 portii aveti nevoie de doua maini pline de muguri de brad tanar, ca cele pentru sirop. Mai aveti nevoie insa si de:

  • ulei de masline sau unt bun de Covalact sau President;
  • Vin alb de Jidvei;
  • Parmezan marunt ca pentru paste, de Hochland;
  • Piper verde si/sau rosu, preferabil de Fuchs;
  • Sos de soia de Heinz;
  • Sos Worcester (Worcestershire), tot Heinz;

Spalati mugurii de brad, zvantati-i, puneti-i in tigaie si caliti-i la foc mediu-usor cu doua lingurite de unt sau doua linguri de ulei de masline. Dupa ce isi schimba culoarea verde in galbui, dati focul mic si adaugati o lingurita de sos de soia si una de sos Worcester, mai amestecati, apoi stingeti cu 50 ml vin alb, opriti focul, adaugati parmezanul incet-incet pana se leaga sosul, astfel incat sa devina ca o crema. Apoi presarati boabele de piper si adaugati-l langa friptura de vita… Mmm….? Cum e? :))

Nici nu mai incape discutie… dupa asa delicatesa, de baut, nu merge nimic altceva decat un vin rosu sec, usor fructat… „Doamne-ajuta! Doamne, fii cu noi! Va pup si va iubesc!” …cum spunea un vechi prieten dupa ce manca o masa copioasa…