Sari la conținut

Vită în sânge, cu sos de muguri de brad

Este o reţetă pe care noi am inventat-o! Ştiţi cum este? Nepământeană! Pozele sunt prea puţin pentru a afla gustul tainic pe care îl dezvăluie această combinaţie…

Întâi vă trebuie o ceafă de viţel tânăr, un pic grăsuţă, o puteţi lua din Bucureşti de la Carmangeria Godac sub numele de „Florentine de mânzat” sau de la carmangeriile turceşti, arăbeşti… în orice caz, trebuie să fie un viţel chiar tânăr, nu ceva bătrân care are carnea tare! De ce? Pentru că fripturile trebuie să le puneţi direct pe tigaia încinsă, fără nici un pic de ulei, pe o tigaie de teflon foarte bună. Dacă nu sunt suficient de fragede fripturile, nu se vor face, vor ieşi nişte „opinci”, nişte cartoane necomestibile!

Alături, dar înainte de a prepara vita, trebuie să faceţi sosul de muguri de brad. Cum? Iată! Pentru 3 porţii aveţi nevoie de două mâini pline de muguri de brad tânăr, ca cele pentru sirop de muguri de brad. Mai aveţi nevoie însă şi de:

  • ulei de măsline sau unt bun de Covalact sau President;
  • Vin alb de Jidvei;
  • Parmezan mărunt ca pentru paste, de Hochland;
  • Piper verde şi/sau roşu, preferabil de Fuchs;
  • Sos de soia de Heinz;
  • Sos Worcester (Worcestershire), tot de Heinz;

Spălaţi mugurii de brad, zvântaţi-i, puneţi-i în tigaie şi căliţi-i la foc mediu-uşor cu două linguriţe de unt sau două linguri de ulei de măsline. După ce îşi schimbă culoarea verde în gălbui, daţi focul mic şi adăugaţi o linguriţă de sos de soia şi una de sos Worcester, mai amestecaţi, apoi stingeţi cu 50 ml vin alb, opriţi focul, adăugaţi parmezanul încet-încet până se leagă sosul, astfel încât să devină ca o cremă. Apoi presăraţi boabele de piper şi adăugaţi-l lângă friptura de vită… Mmm….? Cum e? :))

Nici nu mai încape discuţie… după aşa delicatesă, de băut, nu merge nimic altceva decât un vin roşu sec, uşor fructat… „Doamne-ajută! Doamne, fii cu noi! Vă pup şi vă iubesc!” …cum spunea un vechi prieten după ce mânca o masă copioasă…